Spaarkrediet

Het spaarkrediet lijkt in veel opzichten op het doorlopend krediet, maar verschilt in de aflossing. In plaats van een maandelijks bedrag aan aflossing en rente, koopt u een spaarproduct, vaak een spaarverzekering. Voor dit spaarproduct betaalt u maandelijks een premie, waarmee u een kapitaal opbouwt. Hiermee lost u na minimaal vijftien jaar uw spaarkrediet af. In de tussentijd betaalt u maandelijks rente over het bedrag dat u uit het spaarkrediet opneemt. In feite is het spaarkrediet een rentekrediet (alleen maandelijks rente betalen) met daarbij een belastingvrije spaarverzekering.

Bij het spaarkrediet spreekt u met de kredietverstrekker een maximaal op te nemen bedrag op (kredietlimiet). Tot dat afgesproken bedrag kunt u onbeperkt geld uit het krediet opnemen. U betaalt vervolgens een maandelijkse variabele rente over het openstaande saldo, net als bij het rentekrediet en doorlopend krediet. Bij een doorlopend krediet betaalt u ook maandelijks een bedrag aan aflossing van het krediet. Bij het spaarkrediet sluit u hiervoor een spaarproduct af. U betaalt hiervoor maandelijks een premie voor minimaal vijftien jaar lang. Na de periode waarin u premie betaalt wordt het spaarproduct door de spaarverzekering uitgekeerd. Dit bedrag is voldoende om uw spaarkrediet mee af te lossen. Het is ook mogelijk een spaarkrediet afsluiten waarbij u na een aflossingsvrije periode alsnog maandelijks een deel aan aflossing betaalt. Daarnaast is het altijd mogelijk om tussentijds extra af te lossen op uw spaarkrediet. Dit kan boetevrij. Afgeloste bedragen kunnen altijd opnieuw worden opgenomen.

Bij een spaarkrediet bestaat het spaarproduct meestal uit een beleggingsverzekering. De opbrengst van de maandelijkse premie is hierdoor afhankelijk van de resultaten van het beleggen. Beleggen is onderhevig aan koerswisselingen, waardoor u niet altijd de zekerheid heeft welk bedrag u aan het einde van de looptijd overhoudt. Het is daarom belangrijk goed de voorwaarden van het spaarkrediet door te lezen om te zien of resultaten gegarandeerd worden of dat zij geheel afhankelijk zijn van beleggingen.

De hoogte van het kredietlimiet bij een spaarkrediet wordt mede bepaald door uw persoonlijke situatie. Omdat het spaarproduct dat u bij het spaarkrediet afsluit een looptijd van minimaal vijftien jaar heeft, is het spaarkrediet vooral geschikt voor duurzame goederen als een caravan of meubels.