Verantwoord geld lenen kan via overstappen.nl

We kennen allemaal de verhalen dat gezinnen in de financiële problemen komen door een verkeerde lening af te sluiten. Toch hoeft geld lenen geen negatieve gevolgen te hebben. Sterker nog, door de mogelijkheden van het geld lenen, kun je doelen sneller bereiken. Daarbij geeft het vrijheid bij het maken van beslissingen.

Een betrouwbare goed passende lening

Verantwoord geld lenen voorkomt veel risico’s en bied je zekerheid voor de toekomst. Overstappen.nl kan je helpen bij het afsluiten van een betrouwbare goed passende lening. Je hebt daarbij keuze uit heel veel verschillende kredietverstrekkers met allemaal hun eigen regels en afspraken. Via de eenvoudige vergelijker op deze website kun je binnen een aantal minuten een goed overzicht krijgen van de meest passende leningen voor jouw situatie. Bij het afsluiten van een lening zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. De belangrijkste hier voor je op een rijtje.

Let op de voorwaarden van doorlopend krediet

Bij doorlopend krediet spreek je een kredietlimiet van te voren af, maar heb je vervolgens de mogelijkheid tot onbeperkt opnemen en aflossen tot het afgesproken limiet is bereikt. Daarnaast is er sprake van variabele rente, waardoor van te voren niet bekend is wat de specifieke maandlasten zijn. Je weet dus niet precies wat deze lening je gaat kosten. Daarbij is het verleidelijk om zo maar even wat geld op te nemen voor dingen die niet echt nodig zijn om te kopen.

Houd rekening met onverwachte omstandigheden

Houd rekening met het feit dat omstandigheden op de arbeidsmarkt onverwachts kunnen omslaan, waardoor het inkomen kan dalen. Doordat je constante lasten gewoon doorlopen, kan dit een vervelende situatie zijn. Sommige uitgaven kun je uiteraard aanpassen. Echter zullen veel uitgaven constant blijven en niet mogelijk om op korte termijn te wijzigen. Het is hierdoor dus belangrijk dat je een lening afsluit waarvan je ook de aflossing kunt blijven voldoen op het moment dat je inkomen wat naar beneden zakt. Neem dus nooit een top lening die je maar net kan betalen.

Kies voor realistische maandlasten

Het bedrag dat je maandelijks betaald aan de kredietverstrekker, wordt gedefinieerd als maandelijkse lasten. Deze lasten bestaan uit een gedeelte rente en een gedeelte aflossing. Wanneer je een lening afsluit met te hoge rente, kom je op den duur in de problemen met de financiering van het krediet. Zorg bij het kiezen van de maandlasten daarom voor een juiste balans. Bij een langlopende lening betaal je over het algemeen een lagere maandlasten maar doordat het langer duurt voor je lening is afbetaald, betaal je over het totaalbedrag wel meer rente. De kunst is dus om een lening af te sluiten met een lage rente en een zo kort mogelijk haalbare looptijd.

Vermijd een negatieve BKR-codering

Bij Bureau Krediet Registratie (BKR) wordt je financiële en persoonlijke situatie bekeken en actuele betalingsachterstanden geregistreerd. Een negatieve BKR registratie geeft aan dat je niet in staat bent geweest om aan alle betalingsverplichtingen te voldoen. De kans is daarom aanwezig dat een aanvraag voor een lening wordt afgekeurd wanneer er sprake is van een negatieve BKR registratie. Ga je nu voor het eerst een lening afsluiten, dan is het dus zeer verstandig om de maandlasten goed te berekenen en te bekijken of je dit bedrag daadwerkelijk kunt opbrengen. Lukt dat namelijk niet dan krijg je dus een negatieve BKR-codering.