WOZ-Krediet

Het WOZ krediet is een speciaal krediet voor huizenbezitters. De overwaarde van het huis (WOZ) wordt als onderpand gebruikt bij het afsluiten van het krediet. De voorwaarde is wel dat het huis als hoofdverblijfplaats dient. In veel gevallen is het WOZ krediet een goed alternatief voor een tweede hypotheek. U betaalt namelijk een lagere rente en hoeft niet naar de notaris. Ook betaalt u meestal geen afsluitprovisie. Er zijn diverse kredietverstrekkers die het WOZ krediet aanbieden. Voor het afsluiten van het krediet heeft u geen taxatierapport nodig, de WOZ opgave van uw gemeente is voldoende. Er wordt wel gekeken of u een BKR notering heeft en hoe uw betalingsverleden eruit ziet.

De hoogte van het WOZ krediet wordt gekoppeld aan de overwaarde van uw woning. Het krediet kent vervolgens dezelfde afspraken als een doorlopend krediet. Het WOZ krediet wordt ook als zodanig bij het BKR in Tiel geregistreerd. Op basis van de WOZ waarde wordt met de kredietverstrekker een maximaal te lenen bedrag bepaald. Vervolgens kunt u onbeperkt wanneer u wilt tot de afgesproken limiet geldbedragen opnemen. Net als bij een doorlopend krediet betaalt u een vast bedrag per maand aan aflossing en rente. De rente is ook bij het WOZ krediet variabel. U betaalt alleen rente over het bedrag dat u nog heeft openstaan. De looptijd van het krediet staat niet vast. U beslist zelf hoe lang u over terugbetaling doet.

U bent niet verplicht het opgenomen geld in uw woning te steken. Wanneer u dit wel doet, is de rente die u over dat bedrag moet betalen aftrekbaar van de belasting. Er is uiteraard geen fiscale aftrek wanneer u het geleende geld aan andere zaken dan uw woning besteedt.

Voor het afsluiten van het WOZ krediet gebruikt u de overwaarde op uw huis. Deze waarde geldt als onderpand voor de lening. Hierdoor profiteert u van een lagere rente dan bij een ander soort krediet of een tweede hypotheek. Omdat de overwaarde van uw huis aan het krediet gekoppeld is, kunt u wel in de problemen komen wanneer deze waarde daalt. U moet daarom zeker zijn dat uw woning een stabiele waarde heeft en oppassen voor dalende huizenprijzen.